Esam radījuši gardumus, kas uzlabo cilvēka veselību, rada lielisku pašsajūtu un sniedz laimes izjūtu!
"Sēklu muss" īpašības:
- ātrs un veselīgs enerģijas avots fiziskam vai garīgam darbam
- bagātīgs olbaltumvielu un dzelzs avots; satur vitamīnus A,B,E,C,D,PP, minerālvielas, aminoskābes un omega 3;
- uzlabo vēdera darbību un veicina labo baktēriju vairošanos;
- stimulē organisma imunitāti; - veicina holesterīna samazināšanos;.
Mūsu radītie gardumi īpaši ieteicami veģetāriešiem, sportistiem, grūtniecēm, bērniem, skolēniem un veselīga uztura piekritējiem.
60% - 70% to veido žāvēti augļi: dateles, aprikozes, dzērvenes, plūmes, kokosrieksti, āboli. Žāvēti augļi satur daudz minerālvielu – makroelementus un mikroelementus, kas nepieciešami dzīvības procesiem.
30% sastāvu veido sēkliņas: saulespuķu, linsēklas, sezama sēklas, ķirbju sēklas un čia sēklas un Latvijas ogas.
Sēklas ir lielisks olbaltumvielu un dzelzs avots, tādēļ tās par būtisku ēdienkartes sastāvdaļu izvēlas veselīga uztura piekritēji!
satur vismaz 27 vielas ar pretvēža iedarbību. Labvēlīga ietekme sirdsslimību, diabēta, ādas slimību, stresa u.c. veselības problēmu profilaksē, kā arī kopējā veselības stāvokļa uzlabošanā
Katra mazā linsēkla ir apbrīnojami bagātīga veselīgu uzturvielu krātuve. Tā satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, neaizvietojamās taukskābes omega-3 un omega-6, šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, aminoskābes, lignānus, minerālvielas, vitamīnus, fenolskābes, flavonoīdus un antioksidantus.
Linsēklas ieteicams iekļaut uzturā maltā formā, jo tikai tādējādi organisms spēj uzņemt visas to sastāvā esošās vērtīgās uzturvielas.
ir lielisks E vitamīna avots. Satur 22 – 24% olbaltumvielu – apmēram tik pat daudz, cik liellopu gaļā.
Saulespuķu sēklas ir lielisks vitamīnu avots: apmēram 50 g sēklu nodrošina ar E vitamīna dienas devu. E vitamīns ir galvenais taukos šķīstošais antioksidants organismā, kas neitralizē brīvos radikāļus un aizsargā šūnas. Sēklas satur ap 50% eļļas, un gandrīz 90% no tām ir nepiesātinātās taukskābes. 230 g sēklu satur 170 mg kalcija. Magnija un fosfora proporcija sēklās ir pietiekoša, lai nodrošinātu arī tūlītēju šī kalcija izmantošanu stiprāku kaulu veidošanā. Sēkliņas veicina taukvielu maiņas normalizēšanu, holesterīna satura samazināšanos organismā, aptur aterosklerozes attīstību, sniedz antikancerogēnu darbību, kā arī piedalās organisma aizsardzībā pret staru enerģijas iedarbību. Tām piemīt līdzīgas ārstnieciskas īpašības, kā riekstiem, tās nostiprina ādas slāni un gļotādas.
sēklas lieto attārpošanai, pret aizcietējumiem, vēdera uzpūšanos un citiem gremošanas traucējumiem, kā arī asinsrites un nervu sistēmas darbības uzlabošanai. Sezama sēklu sastāvā ir folskābe. Šā iemesla dēļ sezama sēkliņas ieteicams iekļaut topošo māmiņu ēdienkartē
Satur šķiedrvielas sezamīnu un sezamolīnu, kam ir būtiska nozīme pasargāšanā no augsta asinsspiediena. Sezamīns spēj aizsargāt aknas no bojājumiem. Izcils vara avots, kam ir liela nozīme atsevišķu sāpju mazināšanā, sevišķi reimatiskā artrīta gadījumā. Varš ir bagāts ar pretiekaisuma un antioksidantu enzīmu sistēmām. Satur magniju un kalciju, kas stiprina kaulus, nagus, matus.
ir labs dzelzs avots, kas labvēlīgi iedarbojas uz asinīm un organismu uzlādē ar enerģiju.
Tās satur daudz aminoskābes triptofāna (ja uzturā trūkst kaut vienas no neaizstājamām aminoskābēm un visbiežāk tas ir triptofāns, nav iespējama organismam nepieciešamo olbv. sintēze), kas organismā pārstrādājas serotonīnā, kas, savukārt, veicina labu miegu.
Ķirbju sēklas satur bagātīgu magnija devu un tas ir vērtīgs sirdij un ir dabisks vēdera izejas mīkstinātājs.Dienas gaitā apēstajās ķirbju sēkliņās esošais augstais viegli sagremojamā proteīna līmenis stabilizē cukura daudzumu asinīs. Normāls cukura līmenis asinīs palīdz zaudēt liekos kg.Ķirbju sēklas ir bagātas ar cinku – minerālu, kas aizsargā prostatu un tādēļ šīs sēkliņas ir ideāla uzkoda vīriešu veselības uzturēšanai. Tiek uzskatīts, ka viena no sēklu sastāvdaļām fitosterīns spēj samazināt holesterīna līmeni. Ķirbju sēklas ir lielisks šķiedrvielu avots. Ķirbju sēklas uztur skābes līdzsvaru organismā, bet daudzi citi produkti šo skābes līmeni paaugstina. Sekas tam var būt sāpes un slimības.
Trīs ceturtdaļas (75%) no čia taukskābēm ir Omega 3, ceturtdaļa (25%) taukskābju ir Omega 6.
Tās satur piecas reizes vairāk kalcija nekā piens, trīs reizes reizes vairāk dzelzs nekā spināti, piecpadsmit reizes vairāk magnija nekā brokoļi, divas reizes vairāk kālija nekā banāni. Satur arī cinku, selēnu, boru, varu, fosforu. Sēklās ir milzīga antioksidantu koncentrācija, pat četras reizes lielāka nekā mellenēs, kuras var uzskatīt par vienām no Latvijas antioksidantu čempionēm.
Sešas reizes vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijās. Veids, kā šo šķiedrvielu dēļ uzbriest čia sēklas un kā uzbriedušās sēklas ietekmē mūsu sāta sajūtu, cukura līmeņa svārstības, gremošanas sistēmu, veselību un enerģijas līmeni, padara tās ļoti vērtīgas.
Ātri organismam sniedz nepieciešamo enerģiju. Tās ir bagātas arī ar šķiedrvielām, tātad vēlams tās ēdienkartē iekļaut tiem, kas mokās ar gremošanas, īpaši zarnu problēmām un arī aizcietējumiem! No vitamīniem īpaši jāuzsver A, C un B grupas vitamīni. Lai gan datelēs ir daudz ogļhidrātu, to sastāvā ir arī ne mazums minerālvielu kā kālijs, bors, kalcijs, kobalts, varš, fluors, dzelzs, magnijs, mangāns, fosfors, nātrijs, cinks un selēns. Dateles ir arī olbaltumvielu avots, kas satur 23 aminoskābes, no kurām dažas pat nav atrodamas citos biežāk ēstajos augļos kā apelsīnos, ābolos un banānos.